Mari Vranceni si inca ceva

 
Gheorghe Gh. Longinescu (n. 12 septembrie 1869, Focșani – d. 7 martie 1939, București) a fost un chimist român, membru de onoare al Academiei Române (din 1936). Profesor de chimie anorganică la Universitatea din București. A stabilit, pe baza unor cercetări teoretice asupra asociației moleculare în stare lichidă și solidă, o formulă care permite calcularea gradului de asociere cu ajutorul temperaturilor de fierbere. În domeniul chimiei analitice a cercetat separarea metalelor din grupa a II-a și a III-a analitică și metodele cantitative pentru separarea halogenurilor între ele. A găsit reacții de recunoaștere pentru sodiu, potasiu, acid azotic, etc. Este autor a numeroase cursuri și manuale de lucrări practice; împreună cu C.I. Istrati a publicat manualul „Chimie generală”. sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Gh._Longinescu

Pestriţă, mizerabilă şi cu geamurile sparte, casa marelui critic G. G. Longinescu din Focşani este departe de ceea ce era pe vremuri, una dintre locuinţele emblematice ale târgului Focşanilor.

foto: Dana Lepadat
Încadrată drept locuinţă socială în administrarea Primăriei, casa de pe bd-ul Gării este locuită de mai multe familii de romi. Aproape de nerecunoscut, cu pereţii coşcoviţi şi cu geamurile sparte, Casa Longinescu îţi trezeşte sentimente de revoltă când vezi că locuinţa în care au luat fiinţă multe lucrări ştiinţifice în chimie a ajuns o ruină.
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s