Stop sofatului, pilotajul are prioritate!

Si pentru ca in ultimul articol va vorbeam despre masini,as dori sa ramanem tot in sfera auto si sa dezbatem subiectul grav al accidentelor care se prea mult intampla pe drumurile romanesti.

 Scolile se prefac ca educa,politistii se fac ca evalueaza si noi ne facem ca nu vedem! Avem panouri pe marginea soselelor cu “Viata are prioritate”,avem reclame pe TV ,dar nimeni nu se gandeste sa schimbe sistemul! Sistemul e invechit si baga prea multi oameni in cimitir! Avem o teorie slaba, incercam niste jaloane, doua parcari, doua garari, o plecare din plan inclinat, doua-trei plimbari prin oras,o intoarcere din trei miscari si scoala e gata! Felicitari,esti proaspatul inconstient care va conduce o tona jumate de metal!
 Ne mor prietenii,ne mor rudele,dar nu ne pasa! Vreo doua-trei zile ne indignam,dar pe urma ne trece. Am pierdut oameni dragi in accidente auto! In unele erau actorii principali care calcau acceleratia pana la fund,iar in altele erau doar persoanele nepotrivite in locul nepotrivit. Am pierdut mai mult de 10 oameni pe care ii cunosteam,am pierdut un verisor in noapte de Craciun e anului 2004 si e dureros si  frustrant sa stii ca daca ar fi purtat centura ar fi fos in viata sau daca soferul ar fi condus mai incet acum totul ar fi fost bine! Stiti ce e ciudat? Toata lumea pedepseste soferii si pedala de acceleratie,drumul prost sau neadaptarea vitezei la conditiile de trafic,dar nu am auzit pe nimeni care sa invinovateasca psihologul,instructorul sau politistul care a oferit prea usor permisul!
 Oare care este numarul de oameni care si-au cumparat sentinta la moarte din scolile auto? De ce Politia Romana inaspreste sanciunile si nu umbla pe responsabilizare si trierea soferilor? De ce?
Avem nevoie de scoli de soferi adevarate in care sa invatam sa pilotam o masina! Masina nu se conduce,nu e o domnisoara blonduta pe care o duci la pasa seara acasa,masina  e un malder de metal care poate atinge viteze extrem de mari si care poate si te poate ucide in cel putin 100 de feluri,deci se piloteaza! Modul in care o pilotezi poate face diferenta dintre viata si moarte. Din pacate scolile noastre sunt praf,din pacate nu avem instructori auto pregatiti sa isi puna cunostintele la dispozitia pilotului (nu a cursantului) si din pacate exista doar o singura scoala de pilotaj in Romania,cea a lui Titi Aur!
 ” Conducerea defensiva si ,implicit comportamentul la volan reprezinta un subiect extrem de important insa destul de putin abordat in Romania.”Cam asta spune Ttit Aur si cam are dreptate! E o dreptate dureroasa! E o dreptate ce ne costa vieti! In loc sa se umfle in pene politistul la TV,ar trebui sa implementeze sistemul de conducere defensiva pe toate scolile de soferi din Romania! Sunt mandru ca pot sustine un asemenea proiect si as fi fericit sa il pot aduce si la Focsani intr-o buna zi!
  Ma bucur ca cei de la Blogalinitiative a inceput aceasta campanie in care combina utilul cu placutul (responsabilizarea cetatenilor  si castgul de premii), ma bucur ca vor continua si cu o a doua etapa a  campaniei tot pe aceeasi tema si tot in parteneriat cu Titi Aur,dar cu premii mai mari si ma bucur ca la indemnul lor mi-am putut spune si eu oful legat de acest subiect,foarte slab promovat.
Pe final as dori sa vizionati acest filmulet,sper sa va fie de folos si sa va schimbe modul in care priviti o masina!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s