Convorbiri imaginare

mihai-eminescu

Imi vine sa vorbesc in rime,prietene. Presupun ca se intampla oricui ce sta prin preajma ta. Ma linisteste prezenta ta. Pe cat de ravasite iti sunt gandurile, pe atat de linistitoare iti e prezenta. Dar ei nu te pricep,nu vor a te intelege. Simplitatea ta ii sperie,ii nelinisteste,cat despre sincertitate…ce as mai putea spune. Toti ti-au spus-o, dar tu linistit iti porti crucea. Le observi toate viclenismele,toate falsele prietenii si iti astepti mioritic sfarsitul. Nu poti evita inevitabilul si nu poti sterge ce a fost scris de strabuni in tine. Te cred nebun? Te cred smintit? Intr-o zi toti se vor bate cu pumnii in piept,laudandu-se ca te-au cunoscut si ca ei au fost prietenii cei mai buni. Se vor fali cu ideile tale…Vrei sa ma opresc? Incepe si in mine sangele sa arda…Doamene, coplesitoare prezenta mai ai !

Dar ei tot nu te inteleg,adevarul nu are pret in lumea noastra sau poate ca are si deja a fost cumparat. Auzi, cand ei spun ca totul are un pret,eu ma gandesc la tine si stiu ca se inseala,dar tac,tac si zambesc in mine! Am auzit ca zambetul e molipsitor si nu as vrea sa se bucure si ei de zambetul meu! Pot sa iti zambesc? Zambeeesti! Razi chiar!!! De cand nu te-am mai vazut razand! Ma bucur sa te vad zambind. Zambetul tau e insusi Luceafarul! Stii,atat de mic ma simt in jurul tau,dar nu e de rau…e de bine! Ma  simt ca o steluta mica de tot, care setot infrupta din soarele numit…Nu ma intrerupe,nu exagerez! De ce spui asta? Esti cel mai…bine nu mai spun nimic. Stiu ca nu e o falsa modestie. Tu nu esti ca ei si din cauza asta vor sa te urce pe cruce. Vor sa se joace de-a judecata,vor sa te batjocoreasca,sa rada de tine,sa urle ca esti nebun si ca blasfemiezi intregul univers,sa te faca prea bolnav de tine si sa te condamne pentru adevarurile pe care le spui si dor. De asta te vor crucifica! Oglinda ii doare prea tare si trebuie sparta,iar fauritorul…ucis. Nu iti voi spune sa te opresti! Continua si mori cu zambetul acesta pe buze,dar sa te ridici din sicriu cand la capatai iti vor jura iubire cei ce te-au ucis si fii sigur ca asa se va intampla! Vor urla si se vor fals zgaria pe ochi si din dusmanul lor de moarte vor incerca sa faca un biet poet al pasareleleor si al lunii,al lacului si al stelelor,deceptionat in dragoste si mort din bolile iubirii rusinoase! “Cat de ironica este viata” vor concluziona ei cu zambetul supt buze,dar iubirea lor fata de maretia este neconditionata si vor trece cu vedere peste acest blestemat sifilis si ca sa fie siguri ca s-a inteles diagnosticul,vor urla ultimul cuvant,ducand tragedia spre varful crucii de pe Golgota!”O…tu Sifilis blestemat! Sa il blestemam cu toii pentru poetul ce ne-a luat! Iar tara pe care ai iubito…te va fi condamnat si ea fara sa isi dea seama. Vei fi tradat,prietene! Vei fi tradat si nu stiu ce doare cel mai tare? Faptul ca stii ca vei fi tradat sau faptul ca cel ce te va trada va fi cel pentru care…candva… ai fi bagat mana in foc. Ai tintit prea sus si ai deranjat pe cine nu trebuia…Iarta-ma,ai dreptate!… adevarul nu cunoaste nici sus,nici jos,nici stanga si nici dreapta. Adevarul trebuie marturisit! Dar egoistul din mine inca te mai vrea,inca iti mai vrea apa vie si intelepciunea! Tot dau sa te compar cu…El…e fortata comparatia,dar cati “facatori de bine” aveti in comun,iar scenariul e cam acelasi…of,cate as mai avea sa iti spun si ti le voi spune,dar alta data…acum e tarziu!

Ce tarziu s-a facut. Nici nu am observat cand s-a innoptat afara si nici nu mai ploua,ploaia a stat. Ce mandru sta bravul luceafar pe cer. Asa vei sta si tu intr-o zi! Cu bine,prietene,cu bine!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s