Poetului

Stiam ca poetul va muri o data cu trecerea anilor.El e doar o parte trecatoare a fiintei mele. Un foc de paie care se mistuie in propriul jar. Era inevitabil. Important era sa ma tin bine pana cand se sfarsea totul. Nu e o bucurie convietuirea cu un poet. Asta am stiut-o din totdeauna. Era un drog de care ma agatasem de mic,un drog pentru care aveam sa platesc ani buni din viata.

Nu stiu in ce directie vreau sa merg cu randurile acestea. Nu stiu daca e o confesiune, o desconspirare sau o terapie pe care vreau sa o fac in vazul lumii. Sunt mai gol ca niciodata si ma afisez cu nonsalanta in gandurile tale. Vibrez,dansez si asez idei in locuri de care nici nu stiai ca exista. In linii mari cam asta facea si poetul din mine.Avea prostul obicei sa puna sclipiri in cele mai matuite cotloane si sa umbreasca tot era mai stralucitor. Ii placea sa ma tina intr-un sah vesnic,sa ma puna sa transpir de teama,ca mai apoi sa imi stoarca sudoarea pe mici bucatele de hartie pe care sa le servasca orgoliului meu.

Se completau perfect. Formau un tot destructibil si indestructibil. Ii priveam fascinat in timp ce poetul aseza caramizi pe suflet,iar orgoilul aseza zambete prostesti pe fata. Construiau castele din carti de joc pe inima mea si ma puneau sa trag cartea ce tinea minunatia in picioare. Adoram castelul si ma prabuseam o data cu el.

Scriu fara ma opresc. Abia mai respir. Uit sa clipesc. Ideile curg fara oprire,asa ca-n zilele bune. Nu stiu cine le scrie… eu sau poetul si nu stiu nici cine va jubila spre final…eu sau orgoliul? Cert e ca inca scriu. Poate ca ma folosesc de poet pentru a-l desconspira sau poate ca el se foloseste de mine ca sa-si arunce ultimele margaritare pe foaie. Margaritare,am spus margaritare, pe semne ca inca mai cred in el. Ne-au unit atatia ani. Inseparabili am fost. Singuri pe margini de lacuri, pe varfuri de munti si pe maluri de mari,singuri. Noi si spectacolul lumii. Un om trezit de poet pentru a privi cum ceilalt dorm. Intrigant si dureros.

Naivitatea se sterge precum creta cu buretele,iar poetul moare o data cu ea.  Nu stiu de ce scriitorii spun ca eu-l treaz e un dar. Eu nu l-am perceput asa niciodata. Stiu ca in orgoliul meu am spus ca e cel mai bun lucru care mi s-a intamplat vreodata. Stiu,asa e,dar a fost si singurul. Poetul traieste tot. Traieste aripa de inger, traieste omul care doarme, traieste bataia vantului,norul care ascunde soarele, apa care saruta pamantul, visul care incununeaza noaptea, stelele care stralucesc cerul, luna care lumineaza gandul si sufera pentru fiecare in parte. Poezia este partea cea mai dulce a suferintei,dar si cea mai amara,iar suferinta e durerea incununata de poezie,iubirea incununata de poezie,viata incununata de poezie. Poezia e coroana de spini care sfasie fruntea si obliga privirea sa planga pentru fiecare atom in parte. Rar zambeste,rar se bucura. Poetul e singurul care atinge fericirea superma. E o pasare care zboara cu nebunie spre soare. E un Icar,daca vrei sa ii spunem asa. Numai ca acest Icar cade de fiecare data pe pamant,nu in apa. Nu moare! Traieste dupa fiecare cazatura dureroasa,supravietuieste doar pentru a face acelasi drum mereu,fara oprire,astfel transformandu-se in Sisif. Fatala combinatie,vesnica,dar fatala.

Nici nu stiu ce mai simt in clipa asta. Il cert? Il dau de gol? Ii plang de mila? Sau poate ca el rade si se bucura in timp ce ma foloseste pe post de creion. Ma cearta? Ma da de gol? Imi plange de mila? cred ca se joaca. Asa cum a facut-o de atatea ori, sute si mii de ori.

Orgoliul inca tace. Nici o grimasa nu imi brazdeasa fata,nici un rictus.  Inversunarea de la inceput parca s-a mai potolit. Ideile incep sa dispara,dar poetul e inca aici. Abia mai respira. Important e sa ma tin bine,sa rezist mai mult ca el,macar cu o clipa,nu vreau sa mor poet. Ma opresc din scris. Zambesc!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s