Inimi cicatrizate la Freiburg

Astăzi umblăm prin biblioteci online în timp ce cartea a ajuns un obiect muzeal. Se va pierde definitiv o valoare odată cu trecerea timpului şi nu-mi doresc deloc să fiu “muzeal” la rândul meu. Mirosul paginilor galbui, pipăitul filelor care se aseamănă în multe aspecte cu cresterea unui copil mofturos ce se incăpătânează să-i tot oferi un final, vor deveni istorie. Cartea îmbătrâneste odată cu trecerea timpului, însa cu puţin noroc are o durată de viaţă mai mare decât a omului. Cu fiecare pagină ce o lăsăm în urmă suntem convinsi de un final la care sperăm. O bibliotecă românească veche de peste şase decenii se află astăzi în “inima Europei” la Freiburg. Această inimă nu rezonează cu spaţiul românesc asa cum ar trebui, chiar dacă în definitiv există un suflet comun indivizibil. Aş putea spune că România este patria inimilor cicatrizate deoarece la noi orice “operaţie pe cord deschis”(cum este memoria exilului spre exmplu) nu se vindecă niciodată. Cicatricile nu doar rămân să ne bântuie ci se reproduc în linistea culturii noastre.

Am descoperit un proiect de curând care îsi propune să aibă un efect cauter asupra rănilor exilului. Să sperăm că va reusi (Comori ascunse la Biblioteca româna din Freiburg /http://www.xn--rumnische-bibliothek-dzb.de/)

Reproduc mai jos câteva pasaje din brosură:

România poate fi privită astăzi de pe „piscul Freiburgului” care a contribuit prin eforturi colective susţinute la ascensiunea românilor pe vârfurile culturii universale şi la conservarea culturii române în Occident.

Instituţia a fost înfiinţată la iniţiativa lui Virgil Mihăilescu şi a unui grup de refugiaţi în 1949. Scopul nobil al „centrului cultural” de la Freiburg este astăzi o vie realizare care a primat încă de la înfiinţare, ca Biblioteca să devină un mare centru intelectual, iradiind spiritul şi cultura românească în străinătate”.

Amprenta trecutului a devenit astăzi o călăuză pentru spiritul românesc şi pentru continuitatea culturii române dincolo de graniţele convenţionale ale României.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s